2012. február 26., vasárnap

Bruce Lee és Brandon Lee online filmek

Bruce Lee (születési neve kínaiul: 李振藩, népszerű latin betűs átírással: Lee Jun-fan; hanjü pinjin átírással: Lǐ Zhènfān, magyaros átírással: Li Csen-fan; San Francisco, Kalifornia, 1940. november 27. Hongkong, 1973. július 20.) hongkongi származású kínai harcművész, színész, rendező, producer és forgatókönyvíró; a jeet kune do harcművészeti iskola létrehozója. A Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta,[a Variety pedig a 20. század 100 ikonja között tartja számon. Széleskörűen elfogadott, hogy nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján és a hongkongi hírességek sugárútján, utóbbin szobrot is emeltek a tiszteletére.
Bruce Lee - Enter the Dragon.jpg Bruce Lee A sárkány közbelép című filmben
Hongkongi származású szülők gyermekeként az Amerikai Egyesült Államokban született, de Hongkongban nőtt fel. Tizenhárom éves volt, amikor Yip Man Wing Chun-mester tanítványa lett, de más sportokat is űzött, például bokszolt és vívott. 18 évesen visszatért Amerikába, ahol filozófiát tanult. Egyetemi évei alatt tánctanítással, majd harcművészet-oktatással tartotta fenn magát. Első szerepét Hollywoodban a The Green Hornet című televíziós sorozatban kapta. 1970-ben Raymond Chow producer leszerződtette a hongkongi Golden Harvest filmstúdióhoz. Negyedik filmje, A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án váratlanul halt meg, a boncolás szerint allergiás volt a korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére.
Lee hatással volt a filmművészetre, a harcművészet filmbeli ábrázolására, és számos későbbi rendezőt, színészt inspirált, annak ellenére, hogy csupán négy ilyen jellegű játékfilmet készített.
Gyakori magyar hangja Kassai Károly, a Sárkány közbelép-ben pedig Selmeczi Roland kölcsönözte hangját a színésznek.

Nevei 

Bruce Lee születési neve Lee Jun-fan. A Jun jelentése „gazdaggá tenni”, míg a Fan kettős jelentésű, egyrészt születési helyének kínai nevére utal, másrészt „kerítés”, illetve „határország” jelentésű. Gyerekkorában azonban babonából Sai-fon (細鳳), azaz „kis főnix” néven szólították, ami lánynév. A szülők első fiúgyermeke csecsemőkorában meghalt, és a hiedelem szerint a szellemeket úgy lehetett megtéveszteni, ha a fiúgyermeknek lánynevet adtak. A Bruce nevet egy nővér adta a kisfiúnak a kórházban, ahol született, ám ezt a nevet középiskolás koráig egyáltalán nem használta és a családja sem szólította így. A filmes karrierje során a Lee Siu-lung nevet használta (a siu lung, pinjin átírással xiao long jelentése „kis sárkány”).

Élete és pályafutása 

Családi háttere és gyermekkora 


Bruce Lee gyermekszínészként a My Son A-Chang című filmben 1950-ben
Bruce Lee 1940. november 27-én született a San Franciscó-i kínai negyedben található Jackson utcai Kórházban, reggel 6 és 8 óra között, a kínai asztrológia szerint a sárkány évében és a sárkány órájában.
Édesapja, Lee Hoi Chuen, a kantoni opera előadóművésze volt, és számos filmben is szerepelt. Hosszú ideig turnézott az Egyesült Államokban, ahol a kínai közösségeknek adott elő operadarabokat. Gyakran volt távol a családjától, és engedéllyel rendelkező ópiumszívó volt. Lee édesanyja, Grace Ho (何愛瑜), félig kínai, félig német származású volt, és katolikus neveltetést kapott. Hongkong egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb klánjából származott, melynek feje az angol-holland-kínai származású Sir Robert Hotung, Grace nagybátyja volt.
Bruce a házaspár negyedik gyermeke volt az ötből, nővérei Phoebe és Agnes, bátyja Peter, öccse Robert Bátyja vívóbajnok volt, a sportág iránti vonzalma később öccsére is átragadt.
Bruce Lee három hónapos volt, mikor a család visszaköltözött Hongkong Kowloon negyedébe. A második világháború és a japán megszállás hatással volt a kisfiú életének első néhány évére, különösen mivel a család lakása szemben volt a japán rendőrség főhadiszállásával. A kisfiú gyakorta figyelte a japán katonákat az erkélyről. Igen beteges gyermek volt, ez csak akkor változott meg, amikor aktívan sportolni kezdett.
Édesapja filmes karrierjének köszönhetően a kis Bruce már három hónapos korában filmvásznon szerepelt. Tizenhét éves koráig több mint húsz kantoni nyelvű filmben játszott, például a Ren hai gu hong (The Orphan) című 1960-as alkotásban. Az első igazi szerepet hatévesen, a The Birth of Mankind című filmben alakította.Gyermekszínészként a Lee Siu Lung, azaz „kis sárkány” nevet használta. Ezekben az alkotásokban gyakran rebellis, bajkeverő gyerekeket alakított, akik utcai verekedésekbe keveredtek.

Utcai bajkeverő és Yip Man tanítványa 


Yip Man, Bruce Lee mestere
Iskoláit Hongkongban végezte, a hagyományos kínai általános iskola elvégzése után, 12 éves korában a katolikus La Salle College fiúiskolába íratták. Jegyei átlagosak voltak, tanulni nem nagyon szeretett, különösen a természettudományokat nem kedvelte. Gyakran keveredett bajba, verekedésekbe, utcai bandákhoz csapódott. A La Salle tanulói főképp keresztény kínai gyerekek voltak, a belőlük alakult bandák gyakran keveredtek összetűzésbe a brit elit gyerekeivel, akik a King George V. College-ba jártak.
Egyik nap Bruce azzal ment haza az iskolából, hogy kijelentette, harcművészetet akar tanulni. Apja, aki a tajcsicsuant gyakorolta, elvitte magával néhány edzésre, ám az eleven, örökmozgó kisfiúnak nem tetszettek a stílus lassú mozdulatai. Végül Yip Man-nek, a Wing Chun nagymesterének tanítványa lett. Yip Man nem csak a harcművészet alapjaival ismertette meg tanítványát, de a filozófiával is. Lee ekkor kezdett el érdeklődni a taoizmus, Konfucius, Lao-ce és mások tanításai iránt, különösen érdekelte az egyensúly- és harmóniateremtésről szóló jin-jang elmélet, melyről később, egyetemi évei alatt tanulmányt is írt. Mestere ismertette meg a víznek a kungfu-ra alkalmazott metaforájával is, mely később központi szerepet játszott saját filozófiai gondolataiban is. Harcművészeti tanulmányai során is folytatta az utcai verekedéseket, a bandázást. Yip mester két másik – rangidős – tanítványával, Wong Shun-leunggal és William Cheunggal gyakran vettek részt titokban rendezett verekedőversenyeken. Gyakori verekedései miatt eltanácsolták a La Salle-ból, és egy másik iskolába, a St. Francis Xavier-be került.
A középiskolai évei alatt nem csak az utcai verekedésekben kamatoztatta újonnan tanult harcművészeti technikáit, de egyszer egy ökölvívó-mérkőzést is megnyert, mely során több helyi iskola versenyzői mérkőztek meg egymással. A versenyben való részvételre a St. Francis Xavier egyik szerzetes-tanára buzdította, s az ellenfele, akit legyőzött, a King George V. College három éve veretlen bajnoka volt. Az angol stílusú ökölvívás mellett más harcművészetekbe is belekóstolt, más kínai harcművészetek mellett megismerkedett a japán dzsúdóval és a thai boksszal is.Leet azonban nem csak a verekedés érdekelte, mindenféle mozgásformát kedvelt, 1958-ban például megnyerte a hongkongi csacsacsa-bajnokságot, több mint százfajta tánclépést ismert.

Amerikában 

Seattle-i évek 


Bruce Lee felesége, Linda, 1998-ban
1959-ben Lee állandó verekedéseinek komoly következménye lett. A Wing Chun iskola és egy rivális iskola tanulói kihíváson vettek részt, ami gyakori jelenség volt Hongkongban, háztetőkön rendezték őket. A kihívás során Bruce úgy elverte az egyik ellenfelét, hogy annak szülei feljelentették Lee-t a rendőrségen. Édesanyjának felelősséget kellett vállalnia a fia tetteiért, csak úgy engedték el. A szülők úgy döntöttek, hogy a fiúnak Amerikába kell utaznia, mert csak így tudják eltávolítani az utcai bajkeveréstől. 1959 áprilisában Bruce Lee száz dollárral a zsebében hajóra szállt San Francisco felé. A hajón csacsacsát oktatott az utasoknak, s tizennyolc nap utazás után érkezett meg szülőföldjére, ahol bátyja és egyik nővére várták. Először táncoktatással tartotta fenn magát, ám hamarosan elhagyta San Franciscót és Seattle-be ment, ahol a család egyik ismerősének, Ruby Chow-nak az éttermében kezdett el dolgozni, de tanulni is vágyott. Hongkongból úgy jött el, hogy nem fejezte be a középiskolát, így beiratkozott az Edison Technical Schoolba, és befejezte tanulmányait, hogy egyetemre jelentkezhessen. Linda Lee, illetőleg a Bruce Lee Foundation hivatalos életrajza szerint a Washingtoni Egyetem filozófia szakára jelentkezett,az egyetem archívuma szerint azonban drámaszakos hallgató volt.
Nappal iskolába járt, éjjel az étteremben dolgozott, szabadidejében pedig elkezdett harcművészetet oktatni, először csak néhány érdeklődőnek, bárhol, ahol lehetőség nyílt rá, akár még parkokban, garázsokban is. Akkoriban a keleti harcművészetek szinte ismeretlenek voltak Amerikában, a legnépszerűbb japán karatén és a cselgáncson kívül nem igen ismertek mást, a kínai kungfu pedig újdonságnak számított. Első tanítványai között volt Jesse Glover és az akkor harminchat éves Taky Kimura, akik később tovább oktatták Lee harcművészetét. Lee Glover jóvoltából ismerkedett meg a cselgánccsal. A csoportnak Lee a Wing Chun módosított változatát oktatta, és bárkit tanított, aki jelentkezett, nemtől és nemzetiségtől függetlenül.
Mikor először megpillantottam Bruce-t, a folyosó végében állt a Garfield Középiskolában. […] 17 éves voltam, ő 22. […] Olyan jóképű volt, jól öltözött, vékony karimás kalapban és bézs színű ballonkabátban, nem hétköznapi látványt nyújtott. […] Akkor még nem sejtettem, hogy egy évvel később a felesége leszek.
– Linda Lee
1963-ban, Seattle-ben találkozott a svéd–angol származású Linda Emeryvel. Linda először még utolsó éves középiskolásként látta meg Leet, amikor az egyetemi hallgatóként vendégelőadásokat tartott kínai filozófiából az iskolájában. Az év nyarát Lee Hongkongban töltötte a szüleinél, ez volt az első év Amerikába érkezése óta, hogy haza tudott látogatni. Később Linda egy kínai származású barátnője, Sue Ann Kay javaslatára beiratkozott Lee harcművészeti edzéseire,majd októberben, Emery édesanyjának tudta nélkül randevúzni kezdtek. Az egyetem engedélyével Lee bemutatókat tartott az egyetemi tornacsarnokban, aminek köszönhetően még több magántanítványra tett szert. Még ugyanebben az évben megnyitotta első „hivatalos” kwoonját, azaz kungfuiskoláját, Jun Fan Gung Fu Institute néven.

Oakland, Kalifornia 

1964 nyarán Lee egy régi barátja, James Y. Lee tanácsára úgy döntött, nyit egy újabb iskolát, ezúttal Oaklandben, ahol James Lee is kungfut oktatott. A seattle-i iskolát Taky Kimurára bízta, abbahagyta tanulmányait az egyetemen, és átköltözött Oaklandbe. Linda Emeryvel azon a nyáron csupán levelezéssel tudták tartani a kapcsolatot. Augusztusban Lee visszatért Seattle-be, és megkérte Linda kezét. Titokban akartak összeházasodni, ám az akkori törvényeknek megfelelően a házassági engedélyért folyamodók nevét közzétették az újságban, és Linda Emery családja rájött, mire készül a pár. Nem nézték jó szemmel a dolgot, mivel akkoriban az ázsiai férfi–fehér bőrű nő kapcsolat tabunak számított, és Emery édesanyja tartott attól, hogy a lányát kiközösíti a társadalom, ha egy ázsiai férfi párja lesz. Linda Emery és Bruce Lee végül 1964 augusztusában összeházasodott, Lee tanúja az esküvőn Taky Kimura volt. Az ifjú házasok Oaklandben James Leenél laktak, annak feleségével és gyerekeivel, mivel az új iskola nem ment annyira jól, hogy saját lakást tudtak volna fenntartani.
Lee új tanítványok mellett új ellenségeket is szerzett Kaliforniában. Seattle-lel ellentétben itt már számos harcművészeti iskola létezett, a közeli San Franciscónak jelentős méretű kínai negyede volt, és a többi kungfuoktatónak nem tetszett, hogy Lee válogatás nélkül bárkinek átadta tudását, míg a hagyományok szerint nem kínai származásúaknak tilos volt harcművészetet oktatni. Az egyik mester kihívta párbajra, a feltétele az volt, ha Lee veszít, abba kell hagynia a nem kínaiak oktatását. Lee a mester legnagyobb meglepetésére elfogadta a kihívást, és le is győzte ellenfelét. A győzelem ellenére Lee csalódott volt: elégedetlen volt saját teljesítményével, úgy vélte, túl hosszú ideig tartott legyőzni az ellenfelet. Ekkor ébredt fel benne a gondolat, hogy a jelenlegi tudása talán nem elegendő, és tovább kell fejlesztenie a harcművészetét.

Jeet kune do 

A bölcsesség a kungfuban olyan, mint mikor a szobrász egy szobron dolgozik: nem hozzátesz, hanem elveszi a fölösleget, hogy az igazság felszínre kerülhessen.
– Bruce Lee
Lee a másik mesterrel való küzdelem után elkezdte újragondolni harcművészetét. A Wing Chun-alapokra építkezve olyan harcművészetet akart létrehozni, ami egyszerű, de egyszerűségében is legeredményesebb az ellenfél legyőzésében. Lee a hagyományos kínai harcművészetek tanulmányozása során azt a következtetést vonta le, hogy egyes stílusok „túldíszítettek”, vagyis felesleges mozdulatokkal vannak tele, amelyek látványosak és elegánsak ugyan, de inkább tűnnek táncolásnak vagy akrobatikának, mint effektív harcmozdulatnak, és valódi harcban inkább állnak a harcos útjába, mintsem valóban segítenék. Lee szerint a szorosan lefektetett szabályokhoz való gondolkodás nélküli igazodás nem felszabadítja a harcost, hanem limitálja a képességeit: „A technikát kifejezzük, nem csináljuk. Mikor megtámadnak, nem az 1. számú technika (vagy esetleg 2. számú technika, 2. állás, 4. mozdulat?) az, amit alkalmazni fogsz, hanem a támadás pillanatában egyszerűen bemozdulsz, mint a hang és visszhang, mindenféle mérlegelés nélkül.”
Lee mindenféle harcművészeti könyvet gyűjtött, tanulmányozta a karatét, a cselgáncsot, a dzsúdzsucut, a thai bokszot, az ökölvívást, a vívást és a birkózást is. Számos jegyzetet készített az olvasmányai alapján, de nem mindent épített be a stílusba, amit később jeet kune dó-nak, a „feltartóztató ököl útjának” nevezett el. Lee eredetileg nem akart elnevezést adni, hiszen nem egy stílus létrehozására törekedett, mégis valamiképpen hivatkoznia kellett a művészetére, így nem maradt más választása. Az elnevezés végül 1967-ben jött létre. Ő maga nem hitt „a” stílusban, mivel az korlátozásokat jelentett, míg Lee egyszerűen csak egy effektív módszert akart kifejleszteni, amivel a leghatékonyabb módon lehet győzni. Lee a saját módszerét inkább tekintette filozófiának, mint stílusnak.
Bruce Lee a tudás mintatára volt. Senki sem tudta azt, amit ő. Büszke volt rá, hogy három világbajnok, [Chuck] Norris, [Mike] Stone és az én oktatóm volt.
Joe Lewis karatevilágbajnok

A jeet kune do logója
Bruce Lee tanítványai
Oktatók, akiket Lee hatalmazott fel a jeet kune do oktatására
Taky Kimura
James Yimm Lee
Dan Inosanto
Ismertebb tanítványok
Jesse Glover
Larry Hartsel
Richard Bustillo
Jerry Poteet
Ted Wong
Chuck Norris
Kareem Abdul-Jabbar
James Coburn
Joe Lewis
Roman Polański
Stirling Silliphant
Steve McQueen
Mike Stone
Brandon Lee

Hollywood 


Bruce Lee mint Kato, a The Green Hornet című sorozatban
Miközben Lee harcművészete tökéletesítésén kezdett el dolgozni, élete más fordulatot vett. Megismerkedett Ed Parkerrel, a kenpó amerikai mesterével, aki meghívta, hogy tartson bemutatót a Long Beach International Karate Championships elnevezésű harcművészeti bajnokságon. A bemutatóra 1964. augusztus 2-án került sor, Lee Taky Kimura és James Lee segítségével demonstrálta harcművészetét, többek között a később híressé vált „egy inches ütést” is. A bemutató nem csak a hírnevét növelte, de szerzett neki egy új barátot, Dan Inosantót, és belépőt jelentett Hollywoodba is. A közönség soraiban ült ugyanis Jay Sebring, az egyik legnevesebb sztárfodrász, aki egy alkalommal elmesélte Bruce demonstrációját William Dozier producernek. Dozier épp színészt keresett egy új televíziós sorozathoz, ami egy kínai származású nyomozóról szólt volna. A producer megnézte a bemutató videofelvételét és elhívta Leet egy próbafelvételre. Közben Lee-ék új családtaggal is gyarapodtak: három nappal Bruce próbafelvétele előtt, 1965. február 1-jén megszületett első gyermeke, Brandon Bruce.
A tesztfelvétel sikeres volt, időközben azonban a Number One Sun elnevezésű projektet a stúdió elvetette. Dozier nem akart megválni Leetől, így felajánlott neki egy másik szerepet a The Green Hornet című sorozatban, melyet az azonos című rádiójáték és képregény alapján akartak készíteni, kihasználva a Batman sikerét. Egy héttel a próbafelvétel után Lee megtudta, hogy édesapja meghalt. Az opciós előlegből, amit Doziertől kapott, családjával Hongkongba utazott a temetésre. Ez volt az első alkalom, hogy rokonai megismerhették feleségét és újszülött kisfiát. A család négy hónapig maradt a városban, ezalatt Lee gyakran eljárt egykori mestere, Yip Man iskolájába gyakorolni. Hazatértük után egy ideig Seattle-ben laktak Linda édesanyjánál, majd visszaköltöztek Oaklandbe egy időre, mielőtt Los Angelesbe költöztek volna, ahol Dan Inosantóval közösen megnyitotta harmadik kungfuiskoláját.
A tégla- és deszkatörés csak kaszkadőrmutatvány, nem kungfu. Ha össze akarsz törni valamit, használj kalapácsot.
– Bruce Lee egy rajongói levélre írt válasza.
1966-ban megkezdődött a The Green Hornet forgatása. Lee nem csak Katót, a főhős Britt Reid maszkos alteregójának, a Green Hornet sofőrjének és kungfumester segítőjének szerepét alakította, de Dozier a harckoreográfia tervezésével is megbízta. A forgatás során számos kaszkadőrt megsebesített, és többször meg kellett kérni, hogy lassítsa le a mozdulatait, mert annyira gyorsan mozgott, hogy a kamera nehezen tudta követni. Szerepe azonban nem volt hálás, alig volt szövege, és folyamatosan a Van Villiams alakította főhős árnyékában volt. A harminc perces epizódokat hetente egyszer vetítették, az első epizód 1966. szeptember 9-én került adásba. Lee hetente 313 dollárt keresett vele. A sorozat azonban veszteségesnek bizonyult, 26 rész után 1967 márciusában levették a képernyőről. A sorozat sikertelensége ellenére Hollywood és az amerikai fiatalok megismerték Lee nevét, és Kato karaktere népszerű volt harcművészeti jelenetei miatt. Ugyanakkor Hollywood sem tudta feledtetni a korszak faji előítéleteit, melyet az ázsiai amerikai háborús részvétel sem könnyített. Hiába volt Lee a sajtó kedvence és titulálták az újságírók „megnyerő személyiségnek”, a filmstúdiók nem rajongtak az ötletért, hogy ázsiai színésznek főszerepet adjanak. Lee a The Green Hornet visszavonása után csupán epizódszerepeket kapott, többek között az Ironside (1967.), a Blondie (1968.) és a Longstreet(1971.) című sorozatokban, illetve A kicsi nővér című krimiben, ahol negatív szereplőt alakított. A Longstreet forgatókönyvét Lee egyik tanítványa írta, így Bruce-nak lehetősége nyílt a saját ízlése szerint formálnia a szereplőt. Szerepe szerint egy kungfuoktatót alakított, aki a főszereplő vak nyomozót tanítja harcolni. Lee a jeet kune do filozófiáját is belevitte a szerepbe, például az azóta híressé vált víz-elméletét.
1969. április 19-én megszületett második gyermeke, Shannon. A filmezés közben továbbra is oktatott kungfut, 250 dollárért óránként. Tanítványai közé tartozott például Steve McQueen, James Coburn és James Garner is. Lee ekkorra már megszállott testedző volt, még tévénézés közben is edzett. 1970-ben az egyik gyakorlat közben, amikor nehéz súllyal a vállán hajolt előre, megsérült a keresztcsontjánál, aminek következtében hosszú időre pihenni kényszerült. A lábadozás időszakában hat kötetnyi írásban foglalta össze a jeet kune do elveit és technikáját. Orvosai azt tanácsolták neki, többé ne kungfuzzon, annyira súlyos volt az idegsérülése, ám hat hónappal később Lee már a szokásos tempójában edzett újra.
Lee ez időtájt kezdett el dolgozni egy történeten, melyben egy „keleti” szerzetes járja Amerikát, és puszta kézzel segít a bajbajutottakon. A Warner Bros. stúdiót érdekelte a történet, ám végül a szerepet a Kung Fu című sorozatban mégsem Leenek ajánlották fel, hanem David Carradine-nak, mert még mindig nem voltak meggyőződve arról, hogy egy ázsiai színésszel el lehet adni egy teljes sorozatot.

Újra Hongkongban 

Az az igazság, hogy én egy sárga bőrű kínai vagyok, nem lehetek a fehérek példaképe. Így elhatároztam, hogy visszajövök és a kínai filmipar szolgálatába állok.
– Lee egy 1972-es interjúban
Bruce Lee még 1970-ben újra hazalátogatott Hongkongba, amíg hátsérüléséből lábadozott. Ekkor szembesült azzal, hogy mennyire népszerű volt a The Green Hornet az ázsiai országokban, ahol The Kato Show címen vetítették.f A hongkongi filmproducerek érdeklődve figyelték Amerikába szakadt honfitársuk filmes karrierjét, és 1971-ben, amikor a hollywoodi stúdiók Lee egyik újabb filmötletét utasították vissza, Raymond Chow a Golden Harvest nevű hongkongi stúdiótól megkereste Bruce-t és felajánlott neki egy két filmre szóló, 15 ezer dollár értékű szerződést. Lee 1971 nyarán újra Hongkongba utazott, majd megkezdődött A nagyfőnök forgatása Thaiföldön. A forgatás körülményei igencsak megterhelőek voltak, a forgatókönyv kifogásolható minőségű, a szereplők többsége harcművészeti szempontból alulképzett, a cselekmény értelmetlen és követhetetlen, az operatőri munka szörnyű. Mindezek ellenére a film óriási siker lett Hongkongban és Ázsia más országaiban is, 3,2 millió dolláros bevételével rekordot döntött. A filmet a hongkongi bemutató után a Golden Garvest újravágatta, így az Amerikában, illetve Európában később bemutatott verzióból több perc is hiányzik. Főképp a túlságosan véres, erőszakos jeleneteket ritkították meg, de néhol a karakterfejlődés követéséhez szükséges jelenetekbe is belevágtak. A film az All Movie Guide kritikája szerint az 1970-es évek hongkongi filmjeinek már ismert hibáival küszködik, Lee karizmája azonban feledteti ezeket, emlékezetessé téve a harcjeleneteket. A Variety hasonló kritikát írt, kijelentve, hogy „a bugyuta cselekmény, az ijesztően rossz mellékszereplők és a mesterkélt moralitás ellenére (vagy talán épp miattuk) A nagyfőnök néha egész szórakoztató, ami leginkább Lee érdeme.”
A nagyfőnök sikere után Lee azonnal újabb film forgatásába kezdett. A Tomboló ököl története nagy sikert aratott a kínaiak körében, akik a japán megszállásra még jól emlékeztek. Lee a filmben Huo Yuan Jia tanítványát alakította, aki külföldről hazatérve megtudja, hogy mestere gyanús körülmények között meghalt, és kideríti, hogy a városban működő japán busidó iskola is felelős érte. A feldühödött tanítvány megbosszulja mesterét. Az All Movie Guide úgy véli, a film minősége jóval felülmúlja A nagyfőnökét, rendezés, cselekmény és színészi alakítás tekintetében is.A film a maga idejében a The New York Timestól is pozitív kritikát kapott. A Tomboló ököl felülmúlta A nagyfőnök sikerét is, Lee társult Raymond Chow producerrel és megalapította saját produkciós cégét, a Concordot Ez lehetőséget adott neki, hogy maga vegye kezébe az irányítást, és következő filmjében már ne csak főszereplő legyen, hanem író és rendező is egyben.

Bruce Lee A Sárkány útja című filmben
A Sárkány útja az író, rendező, főszereplő és harckoreográfus Lee számára valódi szabadságot jelentett. A forgatókönyv könnyedebb, Lee humoros oldalát is megmutatja. Hosszú idő óta ez volt az első kantoni nyelven készülő film Hongkongban, mivel korábban a kommunista Kínából menekülő mandarin anyanyelvű filmesek uralták a hongkongi piacot, és anyanyelvükön készítették a filmeket, melyeket később kantonira feliratoztak vagy szinkronizáltak. A film egy részét Rómában forgatták, ami nem véletlen: Lee szerette a spagettiwestern filmeket, melyben a hős cowboy megmenti a banditáktól a helybélieket,illetőleg Leet nagyon vonzotta az ötlet, hogy a Colosseumban vívjon harcot. A Sárkány útja története hasonló a spagettiwesternekéhez: Tang azért érkezik az olasz fővárosba, hogy segítsen a maffia által fenyegetett helybéli kínai éttermeseken. A filmben Lee fő ellenfele az akkor már világbajnok karatézó Chuck Norris, aki ekkor debütált mozifilmben. A szerepet eredetileg Joe Lewis amerikai karatebajnoknak ajánlották fel. A forgatás Rómában nagyon nehéz volt, mivel munkavállalási vízum hiányában csak pár hétig maradhattak. Ennek következtében 12–14 órát dolgoztak a hét minden napján, a legrosszabb időjárási viszonyok között is. A BBC szerint a film végső harcjelenetét általában az egyik legjobb, valaha filmre vitt harcnak tartják, és a film mintául szolgált számos későbbi harcművészeti alkotás számára. Az All Movie Guide szerint a végig könnyed hangvételű film vége érthetetlenül tragikus, ennek ellenére azonban „a kungfu és a komédia szerethető keveréke, mely valószínűleg mosolyt csal a Bruce Lee-rajongók arcára.”
A Lee-filmek sikerének híre eljutott Hollywoodba is, miután a mozibevételei meghaladták A Keresztapa ázsiai bevételeit is. 1972 őszén Lee már a Haláljátékot forgatta, amikor a Warner Bros. ajánlatot tett neki. Az amerikai stúdió, Lee Concord nevű produkciós cége és a Golden Harvest belefogott az első amerikai–hongkongi koprodukció forgatásába. A Warner Bros. előzetesen a Han's Island (Han szigete) címet akarta adni a filmnek, a főszereplő azonban ragaszkodott az Enter the Dragon címhez. A sárkány közbelép rendezője Robert Clouse lett. A forgatás nem volt könnyű, a stáb amerikai és kínai tagjai nyelvi nehézségekkel küzdöttek, és több kisebb sérülés is meg-megakasztotta a folyamatot. Lee a filmben egy harcművészt alakít, aki a brit titkosszolgálatot segítve részt vesz a drogbáró Han brutális harcművészeti versenyén. A filmben a több mint száz statiszta között a későbbi hongkongi harcművészeti filmek (ekkor még igen fiatal) meghatározó alakjai, Jackie Chan, Yuen Biao és Sammo Hung is szerepelnek.Az All Movie Guide szerint bár Lee egyetlen filmje sem tökéletes, A sárkány közbelép mégis az egyik legnépszerűbb kungfufilm, amit valaha vászonra vittek. A körülbelül 850 ezer dollárnyi költségvetésből készült film világszerte 90 millió dollárt jövedelmezett.Több filmes weboldal is 1973 egyik legjobb filmjeként tartja számon, a Rotten Tomatoes 37 kritikus véleményére alapozva 97%-ra ítélte. 2004-ben az USA Kongresszusi Könyvtára kulturális szempontból jelentősnek minősítette és felvette a National Film Registry 400, jelentősnek ítélt amerikai alkotása közé.
Bruce Lee azonban már nem érhette meg a sikert, egy hónappal a hivatalos bemutató előtt, 1973. július 20-án elhunyt.

Halála 


Bruce Lee sírja
1973. május 10-én Bruce Lee a Golden Harvest stúdiójában szinkronizálta A sárkány közbelépet, amikor a levegőtlen, meleg helyiségben (a ventilátorokat kikapcsolták, hogy a zaj ne legyen hallható a felvételeken) rosszul lett és elájult. Azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok agyi ödémát (oedema cerebri) állapítottak meg, és mannitalapú gyógyszerrel kezelték. Orvosai szerint épp, hogy sikerült megmenteni az életét. Felépülése után Lindával visszautazott Amerikába, ahol egy neves klinikán szintén kivizsgálták és megerősítették a hongkongi orvosok diagnózisát.
1973. július 20-án este Leenek George Lazenby színésszel lett volna találkozója, délután kettőtől négyig Raymond Chow-val a Haláljáték forgatását beszélték meg, majd a tajvani származású színésznő Betty Ting Pei lakására hajtottak, ahol a forgatókönyvet nézték át. Később Lee fejfájásra panaszkodott, így Betty Ting egy Equagesic nevű, aszpirin és izomlazító hatású meprobamát tartalmú[ fájdalomcsillapítóból adott neki. A színész lefeküdt pihenni, majd amikor nem ment le vacsorázni, a színésznő, majd Raymond Chow is elkezdte ébresztgetni, hiába. Orvost hívtak, aki szintén nem tudta magához téríteni. Mentőt hívtak és az Erzsébet királynő Kórházba szállították az eszméletlen Leet, segíteni azonban már nem tudtak rajta. A boncolás szerint allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami agyduzzadást okozott. Az ismert brit patológus, Donald Teare véleményét is kikérték, aki ugyanerre a következtetésre jutott. Egyes feltételezések szerint Lee halálában marihuána-fogyasztás is szerepet játszhatott, az orvosok azonban cáfolták a feltevést.
Linda Lee Seattle-ben temette el férjét, a Lakeview Cemetery 276-os parcellájában, előtte azonban Hongkongban is tartottak egy búcsúztatót, amin körülbelül harmincezer ember vett részt.
A kivételesen fittnek tartott] Bruce Lee halálának ilyen prózai okát a rajongók elfogadni nem tudták. Számos elmélet keringett arról, hogy Leet esetleg a triádok ölették meg, vagy hogy a családon átok ül.Más feltevések szerint a harcművész halálát egy korábban elszenvedett dim mak ütés okozta, mely a hiedelem szerint egy olyan titkos kínai harcművészeti fogás, ami képes olyan ponton eltalálni az emberi testet, hogy az halált okoz.
Linda Lee második férje, Bruce Lee egykori tanítványa, Tom Bleecker egy interjúban azt állította, hogy Lee izomnövelő szteroidokat is szedett, és úgy vélte, elképzelhető, hogy a színészt megmérgezték. Linda és a család perrel próbálta megakadályozni, hogy Bleecker Lee halálát boncolgató könyve megjelenjen.
A legújabb elmélet szerint elképzelhető, hogy Lee hirtelen halált okozó epilepsziás roham következtében hunyt el; ez a jelenség az 1970-es években még nem volt széles körben orvosilag elismert.

Életmódja és edzésprogramja 

A technika önmagában semmire sem jó, ha nem támasztják alá erővel és rugalmassággal.
– Lee véleménye a fizikai edzés fontosságáról.
Lee szinte megszállott testépítő volt, napi két-háromórás testedzést tartott, de ezeken kívül is, a hétköznapi tevékenységei – például televíziónézés vagy étkezés – közben is izomerősítő gyakorlatokat végzett. Könyveket és testépítő magazinokat olvasott a témában, és kipróbált minden leírt módszert, hogy lássa, az ő céljainak megfelelnek-e. Többféle gyakorlatot is csinált, súlyokat emelt, gyakran karjára és lábára kötözött súlyokkal futott, három- illetve kétujjas, ökölbe szorított kezes fekvőtámaszokat csinált, felüléseket és más hasizom erősítő gyakorlatokat végzett, ugrókötelezett, árnyékbokszolt, bokszolt, intervallum tréninget és izometrikus tréninget végzett, különböző hajlító, nyújtó edzésprogramokat csinált. Lee azon a véleményen volt, hogy a fizikai edzésnek legalább akkora szerepe van a harcművészetben, mint a technikai edzésnek. Testfelépítését hivatásos testépítők is irigyelték, sok későbbi testépítő bajnok nyilatkozott úgy, hogy nagy hatással volt rájuk Lee izomzata, és a módszer, amivel mindezt elérte, még Arnold Schwarzenegger is elismerően nyilatkozott róla. Tanítványai, Jesse Glover és Ted Wong szerint Lee nem hagyományos értelemben vett testépítő volt, mert nem az izmok mennyisége, hanem minősége, illetve a testfelépítés funkcionalitása foglalkoztatta, vagyis az erőkifejtés és gyorsaság fokozása érdekelte.
Számos legenda kering arról, hogy Bruce Lee milyen rendkívüli képességekkel rendelkezett az effektív testfelépítésének és harcművészeti technikájának köszönhetően. Lee életrajzírója, John Little szerint a harcművész képes volt ötven chin-uphúzódzkodást végezni egyhuzamban, egy karral plafonig tudott rúgni egyetlen rúgással egy 130 kilogrammos homokzsákot; harminc percen át képes volt tartani a V-felülést és gyors rúgásainak ideje a másodperc töredékrésze volt. A Leenek tulajdonított egyik legismertebb mutatvány az úgynevezett „egy inches ütés”.
A testedzés mellett Lee a táplálkozásra is odafigyelt, úgy vélte, ahhoz, hogy a test megfelelő erőnlétben legyen, megfelelő energiaforrásra van szükség, a nem megfelelő táplálék csak lelassítja a testet, emiatt nem fogyasztott finomított lisztből készült termékeket és pékárut. Sok zöldséget és gyümölcsöt evett, leginkább a kínai és ázsiai konyha híve volt, kedvelte az osztrigából készült ételeket, a marhahúsból készült steaket, a tofut és a májat. Rendszeresen fogyasztott táplálékkiegészítőket, például búzacsíraolajat, csipkebogyó-kivonatot, acerolakivonatot, folsavtartalmú készítményeket, különféle vitaminkapszulákat, méhpempőt. A proteinitalok is részét képezték az étrendjének, ezek általában tejport, tojást, búzacsíraolajat, sörélesztőt, mogyoróvajat, banánt, inozitolt és lecitint tartalmaztak. Ezen felül különféle zöldségekből és gyümölcsökből turmixolt vitaminitalt is fogyasztott, de szívesen ivott ginzengtartalmú italokat, illetve fekete teát is.

Filozófiája 

Ürítsd ki az elmédet, légy alaktalan, formátlan – mint a víz. Ha vizet öntesz egy pohárba, az pohárrá válik; ha vizet öntesz egy üvegbe, felveszi az üveg alakját. Ha teáskannába öntöd, teáskanna lesz. A víz képes folyni vagy képes zuhataggá válni. Légy maga a víz, barátom.
– Bruce Lee
Bruce Leet harcművészete mellett filozófiai gondolatairól is ismerik. Szeretett olvasni, rengeteg könyve volt különféle témákban, többek között harcművészetekkel és filozófiai irányzatokkal foglalkozók is. Eklektikus filozófiai nézetei tükrözték a harcművészeti nézetei sokféleségét. Úgy vélte, mindenfajta tudás igazából az önismerethez vezető utat jelenti és hogy ő maga a harcművészetekben találta meg az önkifejezés legjobb módját. Filozófiai nézeteire befolyással volt többek között a taoizmus, a buddhizmus és Dzsiddu Krisnamúrti, ugyanakkor például nézetei éles ellentétben álltak a konfucianizmus konzervatív világával. John Little életrajzíró szerint Lee ateista volt, amikor 1972-ben megkérdezték tőle, hisz-e Istenben, azt válaszolta, „hogy őszinte legyek, egyáltalán nem.”
Filozófiája szorosan összekapcsolódott harcművészetével. Több interjúban és a Longstreet című sorozatban is beszélt a vízzel kapcsolatos filozófiájáról. A harcművészettel kapcsolatosan azt a filozófiai álláspontot képviselte, miszerint „csak azt alkalmazd, ami működik, és vedd el bárhonnan, ahol rátalálsz.”
További, Lee filozófiájára jellemző idézetek:
 • „A hirtelen természet előbb-utóbb bolondot csinál az emberből.”
 • „Mindig tanulok valamit, mégpedig azt, hogy az ember mindig legyen önmaga. És hogy fejezze ki magát, bízzon saját magában. Nem szabad sikeres embereket keresni és lemásolni a személyiségüket.”
 • „Szabadulj meg mindattól, mi felesleges.”

Emlékezete 


Bruce Lee szobra a hongkongi Csillagok sugárútján

Lee élethű mása a 2010-es Comic-Con International-en
Bruce Lee nem csak filmjein keresztül él tovább a köztudatban. Emlékezetét a családja által létrehozott Bruce Lee Foundation ápolja, melynek elnöke a színész lánya, Shannon. Shannon Lee egyben a Bruce Lee-relikviák, illetőleg a Bruce Lee márkanév jogaival is rendelkező Bruce Lee Enterprises cég, valamint a Leeway Media filmprodukciós cég igazgatója is. A márkanév jogdíjaiból évente körülbelül két millió dolláros bevétele van a családnak. A kórházban, ahol Lee született, emléktáblát helyeztek el, Hongkongban, a Csillagok sugárútján szobra áll, 2005-ben pedig a boszniai Mostar városában is szobrot emeltek neki.Lee nagyapja a Guangdong tartománybeli Shang nevű faluból származik, itt emlékére a régi családi ház közelében múzeumot alakítottak ki.
Bruce Lee halála után megjelentek a Lee-imitátorok, a filmstúdiók rajtuk keresztül igyekeztek hasznot húzni a hirtelen népszerűvé vált harcművészeti filmekből. Az elhunyt harcművész hírnevéből pénzt csinálni akaró színészek Lee nevéhez nagyon hasonlatos álnevek alatt forgattak (például Bruce Li, Bruce Le, Dragon Lee), létrehozva a Bruceploitation fogalmát (a Bruce és az exploitation azaz „kihasználás” szavakból). Lo Wai rendező Jackie Chanből is Bruce Lee-imitátort akart faragni, Chan azonban nem volt hozzászokva Lee harcstílusához, így végül saját stílust alakított ki.
Lee mindössze négy teljes harcművészeti filmet forgatott, ezek azonban más művészekre is hatottak. Stan Lee, a Marvel Comics főszerkesztője The Deadly Hands of Kung Fu címmel képregénymagazint indított Lee hatására, John Woo filmrendező pedig elismerte, hogy Lee munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy filmezéssel kezdett el foglalkozni. Lee után több keleti harcművész számára is megnyílt az út a filmezés felé, Jackie Chan, Jet Li vagy Tony Jaa nemzetközi hírnévre is szert tettek. Lee ikonikussá vált mozgását, jellegzetes harci kiáltását, vagy épp öltözékét reklámfilmekben is felhasználják termékek népszerűsítéséhez A Haláljáték című filmjében viselt jellegzetes sárga kezeslábasa több filmben is feltűnik, például Quentin Tarantino Kill Bill című alkotásában Uma Thurman visel hasonlót. Lee alakját több videojátékban is felhasználták, például a Street Fighterben, a Tekkenben vagy a Mortal Kombatban. Róla nevezték el Hitmonlee-t a Pokémonban.
Az Ultimate Fighting Championship elnöke, Dana White szerint Lee „a kevert harcműveszetek atyja”,1999-ben pedig a kaliforniai Martial Arts History Museum Hall of Fame csarnokának első tagjává választották.
Lee életéről számos dokumentumfilm készült, ezek közül többet a család felügyelete alatt álló produkciós cég készített. 2008-ban a kínai állami CCTV The Legend Of Bruce Lee címmel 50 részes dokumentumfilm-sorozatot indított, mely a csatorna egyik legnézettebb műsora lett. Lee életéről fikcionalizált filmek is készültek, az első 1993-ban A Sárkány – Bruce Lee élete címmel, Jason Scott Lee főszereplésével. 2010-ben Lee testvére, Robert és más családtagok emlékiratai alapján Bruce Lee, My Brother címmel került a mozikba egy háromrészes sorozat első része, amely Lee gyermek- és fiatalkorát dolgozza fel. A filmben Bruce Lee szerepét Aarif Lee alakítja.

Filmjei

Év Cím Rendező Szerepe
1941. Golden Gate Girl Esther Eng síró csecsemő
1946. The Birth of Mankind
(gyerekszínész)
1948. Wealth Is Like A Dream Guan Wenqing (gyerekszínész)
1949. Sai See in the Dream Jiang Aimin Yam Lee
1949. The Story of Fan Lei-fa
(gyerekszínész)
1950. Blooms and Butterflies Yu Liang (gyerekszínész)
1950. The Kid a.k.a. My Son A-Chang Feng Feng Lee Siu Lung
1951. Infancy Ngau
1953. Qian wan ren jia
(gyerekszínész)
1953. A Son Is Born a.k.a. The Guiding Light
(gyerekszínész)
1953. A Mother Remembers a.k.a. A Mother’s Tears
(gyerekszínész)
1953. Blame it on Father Sun Wei (gyerekszínész)
1953. A Myriad Homes
(gyerekszínész)
1953. In the Face of Demolition
(gyerekszínész)
1955. Love (1-2) Jiang Weiguang (gyerekszínész)
1955. An Orphan’s Tragedy Zhu Ji (gyerekszínész)
1955. The Faithful Wife Jiang Weiguang (gyerekszínész)
1955. Orphan’s Song
(gyerekszínész)
1955. We Owe It to Our Children
(gyerekszínész)
1956. The Wise Guys Who Fool Around
(gyerekszínész)
1956. Too Late for Divorce Jiang Weiguang (gyerekszínész)
1957. The Thunderstorm

1957. Darling Girl

1960. The Orphan Li Chenfeng Ah San
1966. The Green Hornet (sorozat) (változó) Kato
1967. Ironside (sorozat) (változó) (vendégszereplő)
1968. The Wrecking Crew
(technikai rendező)
1968. Blonde (sorozat)
(vendégszereplő)
1969. A kicsi nővér Rob Bowman Winslow Wong
1971 Longstreet (változó) Li Tsung (4 epizód)
1971. A nagyfőnök Luo Wei Cheng Chao-an
1972. Tomboló ököl Luo Wei Chen Zhen
1972. The Unicorn Palm
harckoreográfus
1972. A Sárkány útja Bruce Lee Tang Lung
1972. Halálos játszma Bruce Lee/Robert Clouse Billy Lo (az USA-verzióban, eredetileg Hai Tien)
1973. A sárkány közbelép Robert Clouse Lee 

Forrás : http://hu.wikipedia.org/ 

Találatok

Bruce Lee - Halálos játszma 2. (1981)

Bruce Lee - Halálos játszma (1978)

Bruce Lee - A sárkány visszatér (1972) Bruce Lee - A nagyfőnök (1971) Bruce Lee legendája (2008) Bruce Lee a bátyám (2010)  Forrás : http://online-filmek.hu/ 


Brandon Bruce Lee (Oakland, Kalifornia, 1965. február 1.Wilmington, Észak-Karolina, 1993. március 31.) amerikai színész. A harcművész-színész Bruce Lee és Linda Lee Cadwell fia, Shanonn Lee színésznő testvére volt.

Élete korai szakasza 

Brandon Lee, a legendás harcművész és színész Bruce Lee fia, Kaliforniában, Oaklandben született. Nagyapja Lee Hoi-Chuen egy héttel születése után meghalt. A család Kaliforniába, Los Angelesbe költözött, amikor Brandon három éves volt. 1971-ben apja egyre kevesebb szerepajánlatot kapott, ezért visszaköltöztek Hongkongba. 1971 és 1973 között Bruce Lee három filmet készített.
Brandon nyolc éves volt, mikor édesapja tisztázatlan körülmények között meghalt. Linda Lee, férje halála után, visszaköltöztette a családot (beleértve lányát Shannon Leet) az Egyesült Államokba. Kis ideig anyja szülővárosában, Seattleben, majd Los Angelesben éltek. Brandon édesanyja szerint „nehezen kezelhető volt… vagy a tanárok kedvence, vagy a tanárok rémálma.”
A Chadwick Középiskola hallgatója volt, de három hónappal az érettségi előtt megkérték, hogy távozzon engedetlenség miatt. 1983-ban megkapta a GED (General Educational Development) nevű okmányt, majd az Emerson Kollégiumban folytatta tanulmányait, ahol a színészetet választotta főtantárgynak. Egy év után Brandon New Yorkba ment, ahol színészleckéket vett a híres Lee Starsbeg Akadémián, tagja volt az American New Theatre csoportnak, amit barátja, John Lee Hancock alapított.
Harcművészetének nagy részét apja legkiválóbb tanítványától, Dan Inosatotól tanulta.

Karrierje 

1985-ben Brandon visszatért Los Angelesbe, ahol a Ruddy Morgan Productionsnak dolgozott forgatókönyv-értékelőként. Lyn Stalmaster szereposztó igazgató felajánlott neki egy próbafelvételt. Brandon a Kung Fu: A Film című televíziós filmben debütált. A filmet 1986. február 1-jén, a színész huszonegyedik születésnapján vetítették az ABC csatornán.
A Filmben Brandon Chung Wangot játszotta, Kwai Chang Caine (David Carradine) fiát. Eredetileg apja, Bruce Lee, játszotta volna a főszerepet, övé volt a tv-sorozat alapötlete is, végül mégis Carradine kapta a szerepet.
Még ugyanebben az évben, megkapta első főszerepét egy hongkongi akciókrimiben az Akit csak a Bosszú éltetben. A filmben Michael Wonggal és Bolo Yeunggal szerepelt együtt. Bolo Bruce Lee utolsó filmjében a A Sárkány közbelépben is szerepelt. A filmet Ronny Yo rendezte kantonéz nyelven. Ez az egyetlen film, amit Brandon Hong Kongban forgatott.
1987-ben szerepelt egy sikertelen tesztepizódban, a Kung Fu televíziós sorozat folytatásában Kung Fu: A Következő Generáció címmel. A történet 1987-ben játszódott, Johnny Caine (Brandon Lee) történetét követte nyomon, aki Kwai Chang Caine ükunokája volt. A tesztepizódból nem lett sorozat, de élőben leadták a CBS Summer Playhouse TV csatornán.1988-ban, Brandon beugró színészként szerepelt egy rövid életű amerikai televíziós sorozatban az Oharaban, ahol Kenjit, egy negatív karaktert alakított, aki főszereplőnek, Pat Moritanak, az ellentéte volt. Ugyanebben az évben kezdte el forgatni az első angol nyelvű B kategóriás akciófilmjét, a Lézer Missziót, egy alacsony költségvetésű, Dél-Afrikában forgatott produkciót. Amerikában a filmet haláláig nem reklámozták, bár Európában 1990-ben kiadták videón.
1991-ben Dolph Lundgrennel együtt szerepelt a Leszámolás Kis-Tokióban című akciófilmben. Ez volt az első stúdiófilmje és amerikai filmes debütálása. Aláírt egy több filmre szóló szerződést a 20th Century Foxszal. 1992-ben megkapta az első főszerepét a Mint a tűz című akciófilmben. Tervben volt további két film elkészítése is a stúdió számára.
1992-ben kiválasztották Eric Draven szerepének eljátszására, egy híres képregény A Holló filmes átdolgozásában. Eric egy élő-halott rock zenész, aki megbosszulja saját és menyasszonya meggyilkolását. Brandon a következőképpen nyilatkozott a szerepről: „Van valami, amit meg kell tennie, és kényszerítve van, hogy félretegye a saját fájdalmát elég hosszú időre, ahhoz, hogy menjen és megtegye”. A forgatás 1993-ban, a színész születésnapján, február 1-jén kezdődött.

Magánélete 

1990-ben Brandon találkozott Eliza „Lisa” Huttonnal, a 20th Century Fox központjában, Renny Harlin irodájában. Eliza akkoriban titkárnőként dolgozott Harlinnak. Később történetíróként a Stillwater Productionsnál dolgozott. Brandon és Eliza összeköltöztek és 1992 októberében eljegyezték egymást.
A házasságukat 1993. április 17-ére tervezték, egy héttel A Holló forgatása után. Halálának idején menyasszonya szereplőválogatási asszisztensként dolgozott. Brandon halála után Eliza kérvényt nyújtott be a pisztolyok biztonsági előírásának megerősítése érdekében.

Halála 

A Holló forgatása alatt, egy jelentben Eric-nek be kellett sétálnia a lakásába és ott Michael Massee színésznek, aki az egyik negatív karaktert alakította, rá kellett lőnie. A pisztolyba tisztázatlan körülmények között vaktöltény helyett éles töltény került, a lövés okozta a színész halálát.

Halála után 


Bruce és Brandon Lee sírja Seattle-ben
Brandon halálát követően menyasszonya, Eliza Hutton, és édesanyja, Linda Lee, is beleegyeztek Alex Proyas rendező döntésébe, hogy befejezzék A Hollót. Brandon halála után, már csak nyolc nap volt hátra a forgatásból. A film nagy részét már elkészítették Brandonnal, csak néhány jelenet maradt hátra.
A film befejezésében Brandon egyik barátja és kaszkadőre, Chad Stahelski segédkezett, majd speciális technikákkal hozzárendelték Brandon arcát az övéhez. Egy másik kaszkadőr, Jeff Cadiente is segített a film befejezésében. A következő jeleneteket vették fel Brandon halála után[forrás?]:
 • Eric Draven halála a visszaemlékezésekben;
 • Az egyik jelenetben Eric besétál a lakásába, feltámadása után. Ez a jelenet digitálisan vegyítették azzal a jelenettel, amiben Brandon egy sikátorban sétál; a lakásban játszódó többi jelenetet dublőrrel vették fel.
 • Brandon arcát digitálisan rendelték hozzá a dublőr arcához abban a jelenetben, amikor Eric kisminkeli magát egy tükör előtt, majd a lakása kitört ablaka felé sétál;
 • Amikor Sarah (Rochelle Davis) meglátogatja Eric-et, az arca nem látható, valójában a dublőr játssza a szerepet;
 • Amikor Eric gitározik a tetőn, valójában az egyik dublőrt lehet látni;
 • A jelenetben, amiben Eric Draven megöli T-Madarat (David Patrick Kelly), nem beszél és az arcát sem lehet látni; a közelkép Eric arcáról egy törölt jelenetből való;
 • Az egyik jelenetben Eric a tetőn fut a rendőrség elől. Ez a jelenetet egy dublőrrel vették fel, akárcsak a menekülését a rendőrségi autóval.
A Hollót 1994 májusában hozták forgalomba és jegyeladási rekordot döntött. A filmet Brandonnak és Elizának ajánlották, 1993. április 17-én lett volna az esküvőjük, Mexikóban.
Egy interjúban a halálát megelőzően, Brandon egy részletet idézett Paul Bowles könyvéből (The Sheltering Sky), amit az esküvői meghívókra is ő választott; a sírkövén is ez az idézet látható:
„Mivel nem tudjuk, hogy mikor fogunk meghalni, úgy gondolunk az életre, mint egy kimeríthetetlen kútra. És mégis, minden csupán néhány alkalommal történik meg, és tényleg nagyon ritkán. Hány alkalommal fogsz emlékezni egy bizonyos reggelre a gyermekkorodból, egy reggelre, ami olyan mélyen a része a létednek, hogy el sem tudod képzelni az életed nélküle. Esetleg négyszer, ötször? Talán még ennyi sem. Hány alkalommal fogod a holdtöltét látni? Talán húsz. És mégis az egész végtelennek látszik…”
Az interjú megtalálható A Holló VHS, DVD és Blu-Ray kiadásaiban. Hét évvel Brandon halála után hozták forgalomba a Szex, hazugságok és erőszak című svéd filmet, melyben Brandon egy rövid karakterszerepet kapott, amikor a Mint a tűz című filmjét mutatta be Svédországban.
Halálával egy időben készült el az édesapja életét feldolgozó A Sárkány: Bruce Lee élete című film, melyet két évvel később hoztak kereskedelmi forgalomba.

Filmjei 

 • Lézer Misszió (úgy is ismert, mint A Szerencse Katonája) (1990) ….. Michael Gold
  IMDb – Biography for Brandon Lee.
Brandon Lee az Internet Movie Database-ben
Forrás : http://hu.wikipedia.org/wiki/Brandon_Lee 

 A holló (1994) nézhető ITT ' 
Bruce Lee legendája nézhető  ITT ' 
Forrás : http://filmezz.eu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése