2013. március 6., szerda

Szomorú vasárnap

Budapest, a harmincas évek vége: Szabó László vendéglős szép szerelmével, Ilonával egy kitűnő kis éttermet vezet. A teljességhez csak egy zongora és egy zongorista hiányzik. Vesznek is egy zongorát és szerződtetnek egy halk szavú zongoristát, Aradi Andrást, aki hamarosan beleszeret Ilonába. A nő viszonozza a szerelmet és kialakul hármójuk különös kapcsolata.
Ilona születésnapján András egy dalt ajándékoz a nőnek, első és egyetlen szerzeményét: a “Szomorú vasárnap”-ot. Az étteremben tartózkodik egy fiatal német kereskedelmi utazó, Hans Eberhard Wieck, aki Szabó zseniális göngyölt húsától és András csodálatos zenéjétől elragadtatva szintén beleszeret Ilonába. A nő azonban visszautasítja őt. Amikor Wieck ittasan és boldogtalanul a Dunába veti magát, Szabó megmenti és elkíséri a Németországba induló vonathoz.
Egyikük sem sejti, hogy a “Szomorú vasárnap” ezen a napon túl is összeköti majd sorsukat. Kitör a háború és Hans Eberhard Wieck SS-Brigadeführerként tér vissza Budapestre azzal a megbízatással, hogy a “zsidó gazdasági javakat vegye nyilvántartásba”. Barátként megy az étterembe, és először megóvja a zsidó származású Szabót az internálástól, de később durván és kegyetlenül visszaél hatalmával. Lászlóék idillikus háromszög-történetéből kegyetlen-ádáz négyszög jön létre. Ilona kísérletei, hogy Lászlót megmentse, egyre kétségbeesettebbek és reménytelenebbek, ahogy a háború a vége felé közeledik. 1945. Szabó László és Aradi András halott – Ilona terhes – Wieck “nácitlanítva” új életet kezd.
1998. Wieck 80. születésnapját ünnepli Budapesten, a Szabó Étteremben. Az ünnepségen a zongorista a “Szomorú vasárnap”-ot játssza. 50 évvel később a híres dal bosszút áll.
rendező: Rolf Schübel

író: Nick Barkow
forgatókönyvíró: Rolf Schübel, Ruth Thoma
zeneszerző: Detlef Friedrich Petersen, Seress Rezső
operatőr: Edward Klosinski
díszlettervező: Stork Csaba
jelmeztervező: Flesch Andrea
producer: Richard Schöps, Sipos Áron
gyártásvezető: Radnai György
vágó: Ursula Höf
szereplők:
Marozsán Erika (Ilona)
Joachim Król (László)
Stefano Dionisi (András)
Ben Becker (Hans Wieck)
Bálint András (Ilona fia)
Gryllus Dorka (Mendel)
Sipos Áron (Orvos)
Markus Hering (Schwitz)
Kenderesi Tibor (Tajtelbaum professzor)
Forrás : mozi.tudozsido.com

Film nézése :  Kattintson ide '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése